tiistai 11. lokakuuta 2011

Ruusulapaset

Kahden viikon tiukan taiston jälkeen valmistuivat nämä Orimattilan ruusulapaset! En olisi ehkä itsekseni koskaan uskaltautunut valitsemaan näin vaikeaa mallia, mutta tämä tuli vastaan Wellamo-opiston käsityökurssilla, joten tartuin haasteeseen. Kuviota näissä on joka puolella, jopa peukaloiden molemmin puolin.

Tämä malli on peräisin Orimattilan museosta, mutta tarkkaa ikää lapasille ei ilmeisesti ole tiedossa. Museolapasten mallin mukaan ohjeen näille lapasille on laatinut käsityönopettaja Helena Orava. Lapasten ohje julkaistaan myös Wellamo-opiston kirjassa, joka käsittelee kädentaitoja Päijät-Hämeen alueen kunnista. Kirja ilmestynee vielä tämän vuoden puolella.En ole pahemmin kirjoneuleita harrastanut (vaan pikemminkin karttanut), koska koen niin ongelmalliseksi sen lankojen sotkeutumisen eikä mulla nytkään ollut tekniikka hallussa, vaan pyörittelin vuoroin työtä, vuoroin lankakeriä. Ja kun en viime kerralla edes kurssille päässyt, niin pähkäilin itsekseni ruutupiirrosten kanssa. Neulontavaiheessa lapaset vielä näyttivät vähän ruttuisilta ja pelkäsin, että langanjuoksut kiristävät. Höyrytys kuitenkin teki tehtävänsä ja melko sileää jälkeä näistä kuitenkin tuli.
                                                         

Lapasten lankana on ohut (50g=233m) 100% merinovillalanka Perlata d'Australia, joka on voimakkaasti kierteinen lanka. Siinä on myös erittäin kaunis kiilto ja miellyttävä joustava tuntuma. Lankana tämä oli erittäin mukavaa neulottavaa.

Puikkosuositus on 2-2,5mm. Itse tein 2,5mm puikoilla, koska tiedän käsialani olevan aika napakka, joskus jopa liiankin.

Tavoitteenani oli tänä vuonna tulla tutummaksi kirjoneuleen kanssa ja tämä oli nyt eka projektini. Toinen projektini on mekko kirjoneuleraidoilla. Tästä sain ehkä vähän rohkeutta aloittaa sen mekon helman useamman värin kanssa :)


8 kommenttia:

 1. Wau miten upeat! Mielettömän kauniit kyllä!

  VastaaPoista
 2. Tosi hienot ja mahtava väritys :)

  VastaaPoista
 3. Varmasti ovat vaivan arvoiset, tosi kauniit! :)

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanat. Malli on sievä ja värit upeat. Itsellänikin on samanlaisia tavoitteita juuri kirjoneulonnan suhteen.

  VastaaPoista
 5. Nuo on kyllä ihan mahtavat. Onko tuo kirja jo ilmestynyt ja saako sen jostakin ostaa? Tiedätkö?

  VastaaPoista
 6. Auli, ei oo kirja edelleenkään ilmestynyt. On aika paljon myöhästynyt aikataulustaan ja tällä hetkellä oikolukuvaiheessa. Voin kysyä tarkemmat tiedot, kunhan nään opiston opettajaa ensi kerran.

  VastaaPoista
 7. noiden lapasten ohje olisi mukava saada. minulle tarjottiin kurssia tänä syksynä, mutta se meni jumpan kanssa päällekkäin. teksii mieli yrittää...

  VastaaPoista