maanantai 11. helmikuuta 2013

Varpaista varteen osa 1

Sain synttärilahjaksi kummitädiltäni Varpaista varteen -kirjan, joka on pullollaan mitä erilaisempin sukkamalleja, jotka on neulottu varpaista aloittaen. Olen aiemmin ihaillut niitä, jotka tämän tekniikan taitavat, mutta en ole uskaltautunut kokeilemaan. Pitihän mun sitten hankkiä pitkät Addin puikot ja kokeilla, ettei kirja jäisi ihan tyhjän pantiksi hyllyyn pölyttymään. Koska magic loop -tekniikkakin oli mulle uusi tuttavuus, päätin kesysti ottaa puikoille kirjan mallisukat, joihin oli erittäin perusteellinen ohje. Langaksi valikoitui joku seiska veikan jämä.

Mutta mutta.... ei se lopputulos todellakaan ollut mikään ihana, vaan varsinainen kammotus. Nämä ovat rumimmat ikinä tekemäni sukat ja ne eivät pääse kenenkään käyttöön. Eihän se ruma ulkonäkökään haittais saappaassa, mutta kun sukat ovat vaan niin ihmeellisen malliset, että sellaista jalkaa on hyvin vaikeaa löytää, joihin ne sopisivat. Katsokaa ja naurakaa:

Laitan vielä mahdollisimman pienen kuvankin varmuuden vuoksi, etteivät kaikki lukijat pelästy pois :D


 
Opin näitä tehdessäni monta uutta asiaa silmukoiden luomisesta alkaen eikä se looppaauskaan nyt niin vaikeaa ollut, mutta muutamia kysymyksiä ja ongelmia kyllä nousi siinä neuloessa ja niitä jo tuonne facebookin neulontaryhmäänkin heittelin eli


* sukasta tuli kummallisen pullean mallinen
* toisen puolen kiilan levennykset jäivät löysäksi ja minusta paljon rumemman näköiseksi kuin toisella puolella
 * ja miten ihmeessä sukasta saa oikean kokoisen? Mistä mä tiedän missä kohtaa aloitan kiilan, jos tiedän käyttäjän jalan pituuden? Kaikki sanovat aina, että helppo sovittaa jne. mutta minusta koon määritteleminen tuntui kyllä aika arpapeliltä :(
* ja ne langat. Jaatteko aina kerän puoliksi, ostatteko kaksi kerää vai otatteko lankakerästä langan päältä ja alta?

Sain joihinkin kysymyksiin jo vastauksiakin ja päätin rohkeasti kokeilla tehdä toiset sukat varpaista varteen. Tällä kertaa otin varman päälle ja nappasin ohjeen ihan muualta kuin tuosta kirjasta. Erityisesti halusin tehdä jonkun ihan erilaisen kantapään kuin tuo. Nyt sukat ovat vielä puikoilla, mutta varmaa on se, että lopputulos on paljon hienompi, onneksi. Muuten olisi kokeilut kyllä jääneet tähän :D Tikuttelen vielä varret valmiiksi ja sitten saatte nähdä kokeiluni osan 2.


5 kommenttia:

 1. Minä teen sukkia melkeinpä aina yhtä aikaa kumpaakin, milloin varpaista, milloin varresta aloittaen. Jos yhdestä kerästä lähtee molemmat sukat niin teen toisen kerän sisältä ja toisen päältä. Pienempiä keriä otan 2. Raidoittuvaa lankaa ei tietty voi ottaa yhtä aikaa sisältä ja päältä paitsi jos haluaa värit eri järjestykseen toiseen sukkaan :)

  Minäkin kummastelin tuon ko. kirjan kantapäätä, jätin kokeilematta :D

  VastaaPoista
 2. Olisi tosi kiva tietää, onko joku onnistunut jollain tuon kirjan ohjeella saamaan hyvät ja sopivat sukat. Ei huvittais alkaa kokeilemaan, jos lopputulos on jotain tuollaista niissä muissakin malleissa...

  VastaaPoista
 3. Yritin tuon kirjan ohjeella tehdä, mutta meni purkuun ennen valmistumista. Sen jälkeen en ole kärjestä kokeillut sukkaa aloittaa, mutta ehkä tän tekstin pohjalta uskaltaudun. Mistä löysit hyvän ohjeen?

  VastaaPoista
 4. Tein seuraavat varpaista varteen-sukat Tiiq:n ohjeella Arkadian Ulla. Löytyy Ravelrysta ja suosittelen lämpimästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Täytyy kokeilla jos sillä onnistus!

   Poista